ADRES:
Trzciana 336, 36-071 Trzciana, województwo Podkarpackie, (14 km od Rzeszowa)
POZYCJA dla nawigacji GPS:
50°04'20.0" N
21°49'47.3" E
TELEFON:
Numer telefonu podam osobom które przyjadą pod adres.
ADRES:
Trzciana 336, 36-071 Trzciana, województwo Podkarpackie, (14 km od Rzeszowa)
POZYCJA dla nawigacji GPS:
50°04'20.0" N
21°49'47.3" E
TELEFON:
Numer telefonu podam osobom które przyjadą pod adres.
O JAKIEJ PORZE:
Zapraszam w godzinach dziennych.
Proszę nie przyjeżdżać o zmroku ani w niedzielę.
Czas oczekiwania na naostrzenie:
NATYCHMIAST - czyli jak to się mówi: "od ręki" - naostrzę łańcuch pilarki i nóż kuchenny. Przy ostrzeniu większości innych narzędzi trzeba poświęcić znacznie więcej czasu i jest to praca wymagająca dużo skupienia. Przy ostrzeniu pił tarczowych, przy nożach strugarki, przy tępych wiertłach do metalu trzeba spędzić znacznie więcej czasu niż 10 minut. Tępe narzędzie będzie gotowe najwcześniej na następny dzień. Jedynie minimalnie stępione piły tarczowe, mało zużyte wiertła, mało zużyte noże strugarki jestem w stanie naostrzyć tego samego dnia. Siekiery "chude" (o wąskiej "głowni") dają się dość szybko naostrzyć, natomiast siekiery o grubej "głowni" są bardzo pracochłonne - naostrzenie grubej głowni zajmuje sporo czasu. Elektryczne/spalinowe nożyce do żywopłotu wymagają rozebrania/ rozpołowienia całej maszyny (z nielicznymi wyjątkami) aby noże były "luzem", następnie noże wymagają wyciskania/ rozkręcania wielu elementów i złożenia z powrotem, co znacznie wydłuża czas prócz samego ostrzenia.
Na filmikach na YouTube czy na TikToku naiwniakom pokazuje się popisowe ostrzenie w 5 minut "sprytnym sposobem". Prawda jest taka że pajacowanie/popisywanie się do kamery nie oznacza że w rzeczywistości prawidłowe ostrzenie pójdzie równie szybko, bo metody ostrzenia "na skróty" skutkują wieloma błędami (umiem to w każdym wypadku szczegółowo wytłumaczyć). Jeśli nie macie zapasowych narzędzi i musicie mieć rzeczy naostrzone "na gwałt" to najwyższa pora rozważyć wizytę u psychologa (psycholog doradzi aby przestać żyć z jęzorem na wierzchu, żeby nauczyć się rozkładać pracę na kilka dni) albo pora na wizytę u doradcy finansowego (dowiecie się jak wygospodarować pieniądze na zapasowe narzędzia albo nauczycie się korzystać z płatnej wypożyczalni narzędzi).
Zakres ostrzonych narzędzi:
- ostrzenie pił tarczowych do cięcia drewna na opał/ pił do stolarki budowlanej/ do cięcia aluminium (UWAGA! Maksymalna średnica piły to 65cm. Podcinaków o średnicy mniejszej niż 8cm nie jestem w stanie naostrzyć. UWAGA! Nie ostrzę pił tarczowych dedykowanych do cięcia stali, nie ostrzę pił tarczowych wykonanych z HSS. Naostrzę piły tarczowe zwykłe stalowe oraz "widiowe" (z węglikiem spiekanym) do cięcia drewna/ aluminium. Piłom zwykłym (stalowym, nie "widiowym"!) rozchylam zęby - przeprowadzając tzw. "szrankowanie". Jeśli piła zwykła stalowa (nie widiowa) ma pęknięcia dysku to nawiercam końce pęknięć aby piła się mocniej nie zepsuła. Naostrzenie piły "widiowej" kosztuje znacznie więcej niż naostrzenie zwykłej piły stalowej. Jeśli piła tarczowa została "przegrzana" i straciła stabilność (pojawiają się wtedy fioletowe plamy na dysku) to przegrzana piła "faluje/błądzi" na obrotach - jestem w stanie przegrzaną piłę wyprostować i doprowadzić do prawidłowego stanu. Jeśli piła "widiowa" ma wybite powyżej >1/4 ze wszystkich zębów - np. w pile widiowej zostało wybitych 10 zębów z łącznej liczby 40-tu zębów, to tak zdewastowana piła nie nadaje się już do ostrzenia. Piły "widiowe" bez wybitych zębów ale bardzo mocno zużyte/ zdewastowane - np. po cięciu desek szalunkowych na budowie albo po cięciu desek z gwoździami albo po cięciu palet albo po cięciu podkładów kolejowych - podlegają ostrzeniu ale naostrzenie wyjdzie znacznie drożej niż pił normalnie zużytych. UWAGA! Cięcie "koło domu" potrafi zdewastować nawet najlepszą piłę widiową gdy np. tniemy drewno wleczone po ziemi nabite piachem i nabite ziemią w korze. Cięcie palet bardzo szybko uszkadza zęby w piłach. Nawet cięcie z pozoru niewinnych "paneli podłogowych" (paneli kupionych prosto ze sklepu) bardzo mocno stępi każdą piłę bo panele zawierają w sobie fabrycznie klej (żywica spajająca panele ma silne własności ścierne) oraz "w panelach" zawsze są obecne zanieczyszczenia typu piasek - na "panelach podłogowych" w trakcie cięcia potrafią sypać się iskry i panele podłogowe dość szybko stępią się w zasadzie wszystkie (nawet najdroższe) piły widiowe, z tego powodu zawodowi stolarze do cięcia paneli kupują bardzo drogie, specjalistyczne piły diamentowe.
UWAGA! Firma Makita produkuje najbardziej wyspecjalizowane piły tarczowe na rynku, piły z serii "Efficut" oraz "M-force" - są to piły tarczowe o bardzo zaawansowanych kształtach zębów tnących - nie jestem w stanie naostrzyć tych dwóch modeli (pozostałe modele pił tarczowych Makity naostrzę bez problemu)
- ostrzenie noży do strugarki/ heblarki/ grubościówki (UWAGA! Maksymalna długość jednego noża 61cm. UWAGA! Nie ostrzę grubych noży do tzw. "rębaka". Nie ostrzę noży do głowic profilowych. Noże dwustronne strugarki - nie ostrzę ich wcale albo przerabiam na jednostronne (zatępiam jedną stronę) bo zbyt łatwo można się skaleczyć dwustronnymi nożami. Nie ostrzę noży ryflowanych: Tersa, Terminus, Bulldozer, Centrolock, Variplan, Centrostar. Nie ostrzę noży z wkładką HM (z węglika spiekanego). Naostrzenie noża do strugarki ze stali HSS kosztuje więcej niż naostrzenie noża ze stali Cr-V. UWAGA! W elektrycznych strugarkach ręcznych występują czasem cienkie i wąskie jak zapałki noże które są JEDNORAZOWE - takie noże wyjmuje się (takie jednorazowe noże mają w środku rowek) odwraca się na drugą stronę i po zużyciu drugiej strony nóż o wielkości zapałki wyrzuca się)
- ostrzenie dłut ciesielskich (nie ostrzę dłut rzeźbiarskich)
- ostrzenie łańcuchów do pilarek wraz z korektą wysokości tzw. "ogranicznika" (UWAGA! Nie ostrzę łańcuchów do pilarek Mafell. Nie jestem w stanie naostrzyć łańcuchów tnących nawiniętych na tarcze 125mm montowanych na szlifierce kątowej. Naostrzenie łańcucha "widiowego" - z tzw. "węglikiem spiekanym" - kosztuje więcej niż zwykłego łańcucha ze stali. Po naostrzeniu łańcucha reguluję w nim wysokość tzw. "ogranicznika zagłębiania" - dzięki temu łańcuch wcina się w drewno dokładnie tak samo jak nowy. Jeśli zachodzi potrzeba to skracam zbyt rozciągnięty/ zbyt długi łańcuch. Jeśli łańcuch się zerwał to go złączę/zanituję
- ostrzenie wierteł spiralnych/ krętych do metalu fi 2-40mm (ostrzę tylko wiertła "spiralne", nie ostrzę wierteł "wielostopniowych" (w kształcie szyszki) , nie ostrzę wierteł puszkowych typu "otwornica", nie ostrzę wierteł z ostrzami z węglika spiekanego, nie ostrzę wierteł do drewna, nie ostrzę wierteł do betonu)
- ostrzenie siekier (nie dysponuję paleniskiem ani kowadłem, nie jestem kowalem - oznacza to że jeśli siekiera jest bardzo gruba i wymaga przekucia to trzeba albo poświęcić siekierę - tzn. zmarnować w trakcie szlifowania dużo materiału i ją mocno oszlifować albo oddać siekierę do kowala, mam możliwość zwiezienia siekiery kowalowi - przekucie siekiery u kowala trwa minimum 2 tygodnie bo kowal nie zrobi siekiery "na zawołanie")
- ostrzenie motyk
- ostrzenie szpadli/rydli
- ostrzenie noży kuchennych (UWAGA! Nie ostrzę noży ceramicznych. UWAGA! Nie ostrzę noży japońskich. Noże stalowe z "wklęsłymi ząbkami" - np. noże do pieczywa - naostrzę jeśli wielkość jednego wgłębienia jest szersza niż 3mm. UWAG UWAGA! Noże ząbkowane występują w dwóch odmianach - ząbki wklęsłe albo wypukłe. Nie ostrzę noży kuchennych z "wypukło - falowaną" krawędzią jak na zdjęciu poniżej)
- ostrzenie sekatorów ogrodowych/sadowniczych do gałęzi (jeśli ostrze sekatora jest bardzo mocno zużyte to sekator "nie zachodzi" w pełni za kowadełko (na pełnym domknięciu wciąż pozostaje szczelina) i taki sekator pomimo że zostanie idealnie naostrzony to mimo to nie będzie już docinał gałęzi - jestem w stanie szybko to rozpoznać - wtedy nie podejmuję się naostrzenia, należy w takiej sytuacji wymienić zużyte ostrze na nowe)
- ostrzenie nożyc do żywopłotu: ręcznych, elektrycznych oraz spalinowych (UWAGA! Nożyce ręczne (nie elektryczne/ nie spalinowe) do żywopłotu mają czasem zbyt niską twardość noży - umiem to rozpoznać - listwy tnące zbyt miękkich nożyc wyginają się w trakcie pracy i żadne naginanie na długą metę im nie pomoże, bo wygną się (zdeformują się) z powrotem w trakcie cięcia grubszych odrostów - najlepiej zaopatrzyć się w dostatecznie (uczciwe) sztywne nożyce ręczne które nie deformują/ nie wyginają się podczas cięcia. UWAGA! Jeśli nożyce elektryczne/spalinowe zostaną przyniesione "w całości" - tzn. jeśli listwy tnące nie zostaną zdemontowane to znacznie wydłuży się czas pracy = za demontaż/montaż listw tnących będzie naliczony dodatkowy koszt. Zachęcam by przynosić całkowicie zdemontowane ostrza z nożyc elektrycznych/ spalinowych BEZ KÓŁ ZĘBATYCH, a nie nożyce zespolone w obudowie razem z silnikiem - wtedy naostrzenie noży przynisionych "luzem" przebiegnie szybciej oraz będzie o wiele tańsze. UWAGA! Niektóre nożyce elektryczne mają fabrycznie zamontowaną napinającą bardzo szeroką podkładkę sprężystą i do demontażu tej podkładki potrzebny jest specjalny ściągacz - nie dysponuję specjalistycznym ściągaczem i nie podejmę się demontażu ani ostrzenia listw tnących zespolonych z kołem zębatym jak na zdjęciu poniżej.
- ostrzenie nożyczek do papieru/ do bandaży/ krawieckich (nie ostrzę nożyczek kuchennych wieloostrzowych do ziół, nie ostrzę nożyczek kosmetycznych ani nożyczek fryzjerskich)
- ostrzenie noży do kosiarek trawy/ do traktorków wraz z wyważaniem (UWAGA! Nie ostrzę noży składanych/przykręcanych gdyż ekstremalnie łatwo się pokaleczyć przy odkręcaniu/ dokręcaniu śrub mocujących. Noże składane/przykręcane pokazane są poniżej. UWAGA! Nie prostuję ugiętych noży jeśli ktoś "przydzwonił" w pniak drzewa albo w coś bardzo twardego. Nie ostrzę noży bijakowych/młotkowych do mulczerów. UWAGA! Nie ostrzę noży spiralnych/ bębnowych do kosiarek wrzecionowych
Koszt ostrzenia, potwierdzenie zapłaty:
Ceny ostrzenia wynoszą +/- 25 zł za 1 godzinę pracy. Wystawiam rachunki do umów o dzieło, nie wystawiam faktur. Rachunki można wciągnąć do kosztów prowadzenia DG (Działalność Gospodarcza) jeśli ktoś taką prowadzi. KONKRETNE ceny za naostrzenie ustalone zostaną "na żywo" gdy oglądnę dane narzędzie i ustalę czas pracy zależny od stopnia zużycia.
Przez telefon nie da się ocenić stanu narzędzia i podać ceny naostrzenia. Np. piły tarczowe "widiowe" mogą mieć wyłamane/ wykruszone zęby i wtedy naostrzenie zajmuje 2x więcej czasu niż naostrzenie piły normalnie zużytej. Niekiedy dewastacja zębów piły widiowej postąpiła tak daleko że nie ma z czego wyprowadzić piły i taka piła nadaje się wyłącznie na ZŁOM. Niektóre piły mają ledwo widoczne pęknięcia dysku które należy nawiercić - te dodatkowe czynności wydłużają czas pracy i podnosi się w takich sytuacjach całkowity koszt ostrzenia. Narzędzia brudne/ oklejone pyłem i żywicą wydają się często mało zużyte ale po wyczyszczeniu może się okazać że są "zmasakrowane/ zmordowane" i naostrzenie zajmuje bardzo dużo czasu. Narzędzia szanowane i mało zużyte sprawiają że czas pracy staje się krótszy i koszt naostrzenia jest niski - stopień zużycia da się ustalić jedynie "na żywo".
Doświadczenie w ostrzeniu:
Jestem dokładny, rozumiem geometrię narzędzi i studiuję metaloznawstwo. Nie mam dyplomu mistrzowskiego w zawodzie ostrzarza gdyż Cech Rzemiosł (stan na rok 2025) nie egzaminuje w zawodzie "ostrzarza". Jeśli pojawi się możliwość by potwierdzić swe kwalifikacje "ostrzarza" w Cechu Rzemiosł to bez wahania to uczynię.